Mecanicien 

De productiemecanicien maakt mechanische assemblages op basis van een plan. Hij staat in voor de montage en zorgt dat elke assemblage conform het lastenboek is. Ook voert hij indienststellingstesten uit.

De onderhoudsmecanicien houdt zich bezig met onderhoud en herstellingen, zoals de naam al aangeeft.

Ze zijn werkzaam in twee grote activiteitensectoren:

 • Onderhoud van materieel (landbouw, openbare werken, goederenbehandeling, parken en tuinen …)
 • Industrieel onderhoud (levensmiddelen, petrochemie, farmaceutica …)

Precisiemecanicien

De mecanicien-gereedschapsmaker en de precisiemecanicien kunnen aan de slag in tal van sectoren (medische vakgebieden, auto-, spoorweg- en luchtvaarttransport …). Ze vervaardigen zowat elk voorwerp of gereedschap van metaal en/of kunststof, van een balpen tot een automotor.

Elektrotechnicus

De elektrotechnicus werkt alleen of in een team, als zelfstandige of in loondienst bij een bedrijf. Hij gaat aan de slag op grote bouwplaatsen en staat continu in contact met de andere uitvoerders op de werf.

Hij speelt een rol in twee fasen van de bouw:

 • Bij het begin van de werf: hij bestudeert het plan van de architect en brengt alle elektriciteitsdraden en -bekabeling aan in de draagmuren en de dekvloer.
 • Bij het einde van de werf: vlak voor de laatste afwerking voert hij alle elektrische aansluitingen uit, zoals huishoudapparaten, verlichting, alarmsysteem, telefonie …

Ketelbouwer 

De al te vaak miskende ketelbouwer oefent zijn vak uit in uiteenlopende sectoren.

Hij bewerkt vooral staal, roestvrij staal en aluminium. Hij ontwikkelt uitrustingen en installaties die geschikt zijn om goederen te:

 • bewaren (vaten, leidingen, opslagreservoirs …)
 • verwerken (gas, olie, voeding, dranken …)
 • vervoeren (boten, vliegtuigen, onderzeeërs, tanks, pantservoertuigen, containers …) 
 • beschermen (installaties voor de behandeling van huishoudelijk en radioactief afval)

Carrosseriebouwer

Deze vakman bouwt en herstelt personenauto’s, lichte en industriële bedrijfsauto’s. Hij kan ook klassieke auto’s restaureren.

Wat hebben de carrosseriebouwer, de carrosseriehersteller en de carrosserierestaurateur gemeenschappelijk? Ze vergemakkelijken het transport van personen en goederen, met naleving van de internationale normen, veiligheidsregels en milieuvoorschriften.

 

Wijnbouwer 

De wijnbouwer werkt alleen of met de hulp van werknemers. Hij verbouwt de wijngaard en produceert, verpakt en verkoopt zijn wijn. Dit is een veeleisend beroep, want ondanks de wisselvalligheid van het weer moet de productie steeds van een constante kwaliteit zijn.

Vatenmaker

De vatenmaker maakt de vaten waarin wijn en andere alcoholische dranken rijpen. Hij werkt samen met wijnbouwers en wijnbereiders. Hij bepaalt de productiemethode en de vorm voor het vat, en welke houtsoort hij gebruikt. Zo kan hij voldoen aan de vraag van zijn klanten. Door te proeven volgt de vatenmaker op hoe de wijn of de geestrijke dranken zich ontwikkelen. Zo kan hij zijn advies en waarnemingen meegeven om een geslaagde kostbare nectar te maken.

Hoefsmid

De hoefsmid draagt bij tot de goede werking van het bewegingsapparaat van paarden en andere hoefdieren. Hij beschermt hun hoeven tegen slijtage door er hoefijzers of prothesen op te plaatsen. Hij bezit een gedegen kennis van anatomie, biomechanica, smederij en ziekteleer.

Hovenier-tuinarchitect

De hovenier-tuinarchitect staat in voor het bewerken van de bodem, de aanleg en de verzorging van planten. Dit is een veelzijdig beroep waarin je kennis, knowhow en smaak moet kunnen combineren.

 

Banketbakker

De banketbakker maakt gebak, luxebroodjes, ijs, chocolade en suikerwaren door recepten toe te passen of zelf te bedenken. Dit beroep vereist niet alleen een strenge hygiëne, maar ook een grote handigheid en creativiteit.

Bakker

De bakker bedenkt en maakt broden en luxebroodjes, en biedt ook een traiteurdienst aan. Als meester in het broodbakken heeft hij respect voor het deeg, beheerst hij het gistingsproces en bakt hij zijn brood zoals hij het wil. Deze vakman maakt carrière in bakkerijen of ambachtelijke brood- en banketbakkerijen. Dit beroep ontwikkelt zich voortdurend en evolueert al enkele jaren richting industriële sector.

Spekslager

De spekslager houdt een oude culinaire traditie in stand. Zijn specialiteit is het maken van bereidingen op basis van varkensvlees. Hij bewerkt echter ook andere soorten vlees (rund, gevogelte, wild), vis en groenten. In zijn werkplaats versnijdt en ontbeent de spekslager-traiteur zelf de dieren. Hij sorteert en verdeelt de stukken vlees, en zout en rookt ze alvorens ze te bereiden.

 

Vloer- en tapijtlegger

De vloer- en tapijtlegger legt allerlei soorten vloerbedekking (pvc, linoleum, laminaat, hout, vast tapijt …) in verschillende vormen (banen, rollen, tegels, stroken …). Dankzij de moderne materialen, die bijvoorbeeld hout of steen perfect kunnen nabootsen, kan hij een fraai design creëren. Er bestaan ook ‘slimme’ materialen, zoals zelfreinigende en stralingswerende materialen voor in ziekenhuizen.

Stukadoor-gipswerker

De stukadoor-gipswerker zorgt voor het isoleren, inrichten en afwerken van leefruimten met diverse materialen, in het bijzonder gips. Hij werkt mee aan de indeling van de meeste gebouwen en moet een gedegen basiskennis beheersen over de inrichting van ruimten en de verdeling van licht en geluid met behulp van gedurfde designsystemen.

Schilder

De schilder zorgt voor de finishing touch van een gebouw door het aanbrengen van verflagen. Hij speelt een essentiële adviserende rol bij de klant. Dankzij het uitgebreide assortiment van materialen en kleuren kan hij zich creatief uitleven. Zijn voornaamste functie is evenwel het beschermen en opknappen van de oppervlakken van gebouwen. Hij maakt de schetsen die nodig zijn voor de decoratie, en brengt vervolgens de deklagen aan met behulp van manuele of meer geavanceerde gereedschappen.

Schrijnwerker

De schrijnwerker van de 21ste eeuw bewerkt hout en van hout afgeleide materialen tot meubels en diverse objecten bestemd voor binnenhuisinrichting en -decoratie.

De schrijnwerker is een volwaardige partij op de bouwplaats. Hij werkt onder meer aan het maken en plaatsen van kozijnen (deuren en ramen), trappen, parketvloeren, lambrisering … Hij wordt ook ingezet bij de restauratie van erfgoed.

Meubelmaker

De meubelmaker maakt binnenhuisinrichtingen in een zogenaamde luxe- of designuitvoering, waarbij oplegwerk en versieringen met kostbare materialen nadrukkelijk aanwezig zijn. Hij maakt meubels in een traditionele of hedendaagse stijl, per stuk of in serie. Hij werkt ook aan prototypes, kopieën en de restauratie van antieke meubels. 

Tegelzetter

De tegelzetter kan tegenwoordig steeds innovatiever werken dankzij het technische karakter en de texturen van de tegels die hij aan zijn klanten kan aanbieden. Niet alleen het design en de materiaalkeuze (natuurlijke materialen, houtimitatie) zijn belangrijk. Ook factoren zoals waterdichtheid, vloerverwarming of geluids- en warmte-isolatie spelen een rol. De tegelzetter kan aan de slag bij particulieren, binnenshuis of bij de aanleg van betegelde terrassen. Hij werkt ook mee aan openbare en particuliere bouwplaatsen, zoals zwembaden, wellnesscentra, scholen en winkelcentra.

 

Steenhouwer

De steenhouwer maakt trappen, fonteinen, onderdelen voor stadsmeubilair en grafmonumenten. Hij is ook aan de slag op bouwplaatsen voor de restauratie van erfgoed. De zeer diverse vaardigheden die nodig zijn voor dit beroep (schetsen, diagnose, houwen, metselen) staan garant voor uitgebreide carrièremogelijkheden.

Loodgieter

Vroeger moest de loodgieter uitsluitend water kanaliseren om het naar de tappunten te leiden.

Tegenwoordig houdt de ‘installateur van sanitair en klimaatsystemen’ zich vooral bezig met de volgende activiteiten:

 • de installatie van sanitair
 • het beheer van energie
 • het onderhoud van reeds geplaatste installaties

Metaalbewerker

De metaalbewerker is een vakman die zeer diverse werkstukken maakt, die zowel voor artistieke als voor industriële domeinen bestemd kunnen zijn.

De metaalbewerker kan uiteenlopende activiteiten beoefenen, waarbij de bewerking van metalen altijd centraal staat:

 • metaalconstructies (frames, pylonen …)
 • metalen ramen en deuren (inrichting van interieurs, winkels …)
 • slotenmakerij (sloten, automatische sluitsystemen …)
 • siersmeedwerk (constructies en voorwerpen van smeedijzer)
 • decoratie (stadsmeubilair, hedendaagse kunst …)
 • oppervlaktebehandeling (bescherming tegen corrosie, lakverf)
 • installatie (plaatsen, in werking stellen …) 

Metselaar

De metselaar is, als bouwer, een van de onmisbare schakels in de bouw. Hij wordt regelmatig ingezet als beheerder van de bouwplaats en fungeert als schakel tussen de verschillende uitvoerders op de werf. Hij bouwt uiteenlopende gebouwen of constructies: eengezinswoningen, woningcomplexen, handelsruimten en openbare infrastructuur (bruggen, stadions, ziekenhuizen …). De metselaar houdt zich vooral bezig met de dragende structuurelementen (funderingen, muren, palen, balken, vloeren en dekvloeren) en de verschillende afwerkingen (gevels, vloeren ...).

Dakwerker

De dakwerker innoveert op het hoogste niveau. Hij brengt het ‘omhulsel’ van een constructie aan (daken en muren) om het te beschermen tegen weer en wind. Zijn actieradius voor het maken, herstellen en onderhouden van daken is uitgebreid: van traditionele gebouwen tot hedendaagse constructies en historische monumenten.

Timmerman

De timmerman-houtwerker ontwerpt en maakt, in zijn werkplaats en op de bouwplaats, dragende constructies van hout bestemd voor muren, bintwerk en vloeren, en voor frames. Hij werkt mee aan nieuwbouwprojecten of restauraties in de openbare en privésector. Zijn activiteiten zijn uitgebreid: gebinten van traditionele en industriële materialen of van gelijmd-gelamelleerd hout, houtskeletbouw, trappen, bekisting en stutwerk. De timmerman heeft een passie voor hout en is gespecialiseerd in sterkteleer en schetsontwerp.

 

Stoffeerder 

Het beroep van stoffeerder omvat twee grote vakgebieden.

De meubelstoffeerder overtrekt en bekleedt onder meer canapés en fauteuils, met oog voor een comfortabel en esthetisch verantwoord resultaat.

De interieurstoffeerder maakt vooral interieurelementen waarbij textiel wordt gebruikt. Hij werkt ramen af met gordijnen, jaloezieën of vitrages, en overtrekt kussens en bedspreien.

Zadelmaker-stoffeerder

De zadelmaker-stoffeerder wil mobiliteit en comfort op een esthetisch verantwoorde manier combineren. Hij is actief in uiteenlopende sectoren. Hij vervaardigt zetels, bekleding en interieurinrichting voor auto’s, boten en vliegtuigen.

Lederwarenmaker

De lederwarenmaker bewerkt leer en andere soepele materialen (huiden, stoffen, schubben, gebeente, synthetische materialen) voor het maken van tassen, portemonnees, portefeuilles, reistassen, riemen en polsbandjes voor horloges. Hij kent de werking van alle verschillende machines (voor het naaien, schalmen, splitten en schuren van leer) en staat in voor het eerstelijnsonderhoud ervan. Hij maakt het leer dun en appreteert het, werkt de randen af en brengt accessoires aan.

Schoen- en maatschoenmaker

Het beroep van schoenmaker omvat drie verschillende terreinen.

De maatschoenmaker vervaardigt met de hand gemaakte schoenen, vaak met materialen van hoogwaardige kwaliteit.

De orthopedische schoenmaker is gespecialiseerd in voetprothesen. Hij vergemakkelijkt het dagelijks lopen door schoenen, zolen en orthopedische prothesen op maat te maken.

De schoenhersteller is gespecialiseerd in het herstellen van schoenen. Hij ontvangt klanten en biedt diensten aan voor het onderhoud en het herstellen van schoenen.